Het maken van goede wijn-spijscombinaties wordt door veel mensen als moeilijk ervaren. En laten we wel wezen; dat is het ook. Maar inmiddels heb ik een methode omarmt die mij de kapstok biedt om steeds betere combinaties te maken. In deze blog beschrijf ik de theorie en vertaal ik deze naar de praktijk waarbij ik een aantal beproefde voorbeelden deel.

In dit tweede deel van deze blogserie geef ik verder aan hoe je de wijnkaart leest en beschrijf ik de belangrijkste zaken die je moet weten om de juiste wijnkeuze te maken in een restaurant. Best ingewikkeld in het begin maar als je deze blogs leest leer je de belangrijkste wijnen en wijngebieden kennen en maak je snel je eigen wijnkeuze. In deel 1: Noord-Frankrijk beschreef ik de meest voorkomende wijnen uit noordelijk Frankrijk; Loire, Elzas, Bourgogne, Beaujolais en gaf ik aan welk type wijn je daar vandaan kan verwachten. In dit tweede deel ga ik in op zuidelijk Frankrijk: Rhône, Bordeaux, Provence en Languedoc.

Alhoewel ik toch een redelijke basis aan wijnkennis had opgedaan tijdens mijn studie aan de Hotelschool, verbaasde het mij iedere keer weer hoe moeilijk het toch was om in de betere restaurants de wijnkaart te kunnen lezen. Ben je eindelijk zover dat je voldoende verdient om in de betere restaurants te kunnen eten, raak je verzeild in een wirwar van chateaus, wijnproducenten en wijngebieden waar de meeste wijnkaarten vol van staan. In deze serie van blogs geef ik daarom een handreiking hoe je de wijnkaart leest en beschrijf ik de belangrijkste zaken die je moet weten om de juiste wijnkeuze te maken.

Met het verkleuren van de bladeren aan de bomen komt op een gegeven moment ook altijd de term ‘Herfstwijn’ langs. Waarschijnlijk omdat wijn mijn vak is valt het mij op, maar een aparte term is het wel. Want hebben we dan ook lentewijn, zomerwijn en winterwijn? Of is het een mooie commerciële term die ervoor zorgt dat wijnliefhebbers hun voorraden gaan aanvullen om te hamsteren voor de koude winter? In ieder geval kom ik, als ik op herfstwijn ‘google’, snel uit bij een openhaard met in 98% van de gevallen een glas rode wijn. Is het perceptie of verandert onze wijnconsumptie echt in de herfst? Genoeg vragen voor een nieuwe blog!

“Welke wijn uit het geboortejaar van mijn zoon kan ik echt 20 jaar bewaren?” Deze vraag kreeg ik recent van één van mijn klanten die op zoek was naar een rode wijn uit het jaar 2007. Een vraag die met het verschuiven van de wettelijke leeftijdsgrens waarop alcohol gedronken mag worden, alleen nog maar belangrijker wordt. In deze blog beschrijf ik welke elementen in wijn belangrijk zijn voor bewaarwijnen en geef ik advies welke wijnen hiervoor geschikt zijn.

“Heb je ook rode wijn die je gekoeld kunt drinken?” kreeg ik deze zomer regelmatig als vraag. Een interessant onderwerp en een vraag die ik zeker bevestigend kan beantwoorden. Want al is het heerlijk om de hele zomer wit of rosé te drinken, een glas rood op zijn tijd waardeer ik óók in de zomer. Ïn deze blog geef ik uitleg en tips.

Provinto

  • Kompas 4
  • 2665 BP, Bleiswijk
  • Nederland

Social