Hans van Stam

De wijnkaart ontrafeld. Kies zelf je wijn met deze kennis.

Deel 2: Zuid-Frankrijk

In deze blogserie geef ik aan hoe je de wijnkaart leest en beschrijf ik de belangrijkste zaken die je moet weten om de juiste wijnkeuze te maken in een restaurant. Best ingewikkeld in het begin maar als je deze blogs leest leer je de belangrijkste wijnen en wijngebieden kennen en maak je snel je eigen wijnkeuze. In deel 1: Noord-Frankrijk beschreef ik de meest voorkomende wijnen uit noordelijk Frankrijk; Loire, Elzas, Bourgogne, Beaujolais en gaf ik aan welk type wijn je daar vandaan kan verwachten. In dit tweede deel ga ik in op zuidelijk Frankrijk: Rhône, Bordeaux, Provence en Languedoc.

Noord-Rhône biedt puur genot

Noord-Rhône

Als we na de Beaujolais, ter hoogte van Lyon, langs de ‘Route du Soleil’ nog zuidelijker afzakken komen we in de Rhône die we qua druiven en type opdelen in Noord en Zuid. De Noord-Rhône is een makkelijk gebied wat druiven betreft. Noord bestaat altijd uit (bijna) 100% syrah voor rood en geeft stevige bewaarwijnen (Cote Rotie, Crozes-Hermitage, Hermitage, Saint-Joseph, Cornas) die heerlijk zacht worden na een tijd opleg en bij wit complexe volle wijnen van viognier (Condrieu, Chateau Grillet). Iets zuidelijker worden de druiven marsanne/ roussanne gebruikt voor rijke complexe wijnen (Hermitage, Saint-Joseph, Crozes-Hermitage). Mooie wijnen die perfect bij complexe gerechten passen. Mocht je toevallig in de buurt zijn bezoek dan de coöperatie Tain l’Hermitage waar je een zeer goede selectie van de Noord-Rhône wijnen proeft.

Verwennerij voor het oog én de mond: Hermitage

Zuid-Rhône

In de Zuid-Rhône komen we voor rood dezelfde syrah weer tegen, maar nu bijna altijd samen met twee en soms nog meer andere druiven. Dus per definitie heeft de zuidelijke Rhône blends. Het gaat hier om de combinatie GSM; een mooie afkorting en ezelsbruggetje voor Grenache/Syrah/Mourvèdre die wijnen geven die iets lichter van kleur zijn en zacht kruidig met veel warm rood fruit qua smaak. De betere wijnen zijn in jonge jaren stevig (Chateauneuf-du-Pape, Gigondas, Vacqeyras). De gewonere Cotes du Rhône zijn vaak wat steviger van smaak met veel kruidigheid en rood kersenfruit (Cairanne, Rasteau, Costieres de Nimes, Cotes du Luberon, Cotes du Ventoux).
Witte wijnen uit de Zuid-Rhône zijn ook altijd een blend van meerdere rassen zoals grenache blanc, viognier, marsanne, roussanne. Dit zijn wijnen die toegankelijk zijn qua smaak met veel fruit en rondeur (weinig zuren dus).

Bordeaux bepaalt het wijnjaar

De basis is hetzelfde in Bordeaux

En dan hebben we met de Rhône al een heel mooi gebied te pakken waarvan je veel wijnen op de wijnkaart ziet. De volgende is Bordeaux; ja dat klinkt spannend want daar heeft iedereen het natuurlijk altijd over, maar qua druiven en wijnstijl valt het wel mee. Let maar op: voor rood en wit gaat het altijd om een blend: bij rood van hoofdzakelijk merlot en/of cabernet sauvignon aangevuld met cabernet franc, petit verdot (paar procentjes) en heel soms nog wat malbec (ja precies, die je kent uit Argentinië). Rode Bordeauxwijnen zijn altijd krachtig met zwart fruit (zwarte bes) en door de standaard vatlagering een houtindruk die zich uit in tonen als ‘tabak’ en ‘cederhout’. Pomerol en Saint-Emilion zijn wat zachter omdat ze meer merlot bevatten (de zogeheten rechteroever); Pauillac, Margaux, Médoc, Saint-Julien zijn wat steviger omdat ze meer cabernet sauvignon bevatten (de linkeroever).
Wit is altijd een blend van sémillon, sauvignon blanc en muscadelle. De instapwijnen van Bordeaux (Entre-deux-Mers, Bordeaux blanc) zijn heerlijk fris en fruitig. De duurdere wijnen zijn subtieler en wat ronder met subtiele houtlagering.

Het achterland van Bordeaux biedt betaalbare wijnen

Een bijna vergeten Malbec-gebied: Cahors

Wil je Bordeauxwijnen drinken maar heb je minder budget dan kan je kiezen voor wijnen uit Bergerac, Pécharmant en Montravel met identieke druiven en eenzelfde stijl. Deze gebieden liggen namelijk in het achterland van Bordeaux en zijn minder bekend.
Verder ten zuidoosten van Bordeaux vind je nog een paar interessante gebieden waar unieke wijnen vandaan komen die je soms op een wijnkaart ziet staan: Madiran, gemaakt van de druif tannat; een druif die volle stevige tanninerijke -lees: drogende- wijnen geeft, maar erg goed kunnen ouderen (10 jaar is geen probleem) dus zoek naar een flink ouder jaar op de wijnkaart. Cahors is het gebied waar de malbec vandaan komt maar verwacht hem niet zo vol en sappig als de Argentijnse maar een stuk steviger en krachtiger. Zowel Madiran als Cahors-wijnen passen perfect bij stevige wildgerechten

Er komt meer dan alleen rosé uit de Provence

De Provence, zonnig en alom bekend van de stijlvolle rosés. Daar zal ik niet over uitweiden en helaas maar kort over de witte en rode wijnen van de Provence want we zien deze wijnen niet heel vaak op de kaart staan. Het probleem is dat de lokale bewoners de meeste wijn zelf nuttigen dus voor ons blijft er niet veel over. Maar mocht je een rode tegenkomen op de kaart (Bandol, Cassis, Bellet, Palette) denk dan aan stoere volle wijnen met veel warm fruit. Wit lijkt op de wijnen van de zuidelijke Rhône.

Lang leve de Languedoc

“Het ergste verbergt het beste”; mooie wijnen als je de juiste keuze maakt

En dan komen we in één van de gebieden waar we veel wijn van tegenkomen op de ‘gewone’ wijnkaart want we zien veel Pays d’Oc wat staat voor wijnen uit het gebied Languedoc (voorheen Languedoc-Roussillon). De Pays d’Oc wijnen zijn vaak eenvoudig, makkelijk, betaalbaar en soepel en er wordt aangegeven van welke druiven de wijn is gemaakt, dus daar is niet veel uitleg voor nodig. Maar wel voor de subgebieden waar ook de zogeheten Grenache/Syrah/Mourvèdre-blends hoogtij vieren en waar hele mooie wijnen worden gemaakt. Minervois, Faugeres, Fitou, Saint Chinian, Corbières zien we regelmatig op de wijnkaart en deze gebieden leveren hoofdzakelijk rode wijn van GSM met soms in mindere mate een paar andere druiven toegevoegd. De stijl is dan ook gelijk aan die van de zuidelijke Rhône: kruidig, fruitig, schommelend tussen vol sappig en krachtig met bewaarpotentieel (Minervois-La Livinière).
Voor wit zien we veel zuidelijke Rhône-blends en nog wel eens de Picpoul de Pinet, gemaakt van de picpouldruif en die levert strakke droge wijnen op die het uitstekend doen bij fruits de mer.

Hou ook de wijnen van Corsica in de gaten; mooi gemaakte vermentino (in de Provence heet deze druif ‘rolle’) en nielluccio die verwant is aan de sangiovese. Slanke frisse wijnen die steeds meer te vinden zijn op de betere wijnkaart.

De franse wijnkeuze gaat zeker lukken

Deel drie geeft nog meer inzicht

Frankrijk hebben we hiermee behandeld. Italië komt in deel drie aan de orde. En laten we Spanje niet vergeten; daar schrijf ik ook nog een blog over. Wil je er zeker van zijn dat je straks de wijnkaart helemaal snapt? Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief dan ontvang je de blogs in je mailbox en mis je niks. De wijnkaart heeft straks echt geen geheimen meer voor jou.







  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Provinto

  • Kompas 4
  • 2665 BP, Bleiswijk
  • Nederland

Social