Hans van Stam

Gekoelde rode wijn, dat is pas fijn

“Heb je ook rode wijn die je gekoeld kunt drinken?” kreeg ik deze zomer regelmatig als vraag. Een interessant onderwerp en een vraag die ik zeker bevestigend kan beantwoorden. Want al is het heerlijk om de hele zomer wit of rosé te drinken, een glas rood op zijn tijd waardeer ik óók in de zomer. Hieronder geef ik uitleg en tips.

Waarom rode wijn koelen?

Heerlijk koel

Niet alleen omdat sommige rode wijnen nou eenmaal veel beter smaken als ze licht gekoeld zijn. Ook omdat rode wijnen zich niet goed lenen om té warm gedronken te worden. Rode wijnen boven de 21-23 graden worden log en zwaar en bieden dan te weinig frisheid om lekker te drinken. Wellicht één van de redenen dat we met oplopende temperaturen sneller een witte wijn of rosé openen om ons enige verkoeling te bieden. Maar regelmatig past deze opengetrokken witte of roséwijn niet bij wat we eten. Denk maar aan een mooi stuk vlees van de BBQ. Dan krijg ik meteen zin in rode wijn.

De “oude” kamertemperatuur

In Frankrijk, Spanje en Italië komen rode wijnen tijdens een zomerse lunch of diner bijna per definitie gekoeld (uit wijnklimaatkast of koeling) op tafel en dan vooral om tegenwicht te bieden aan de warme temperaturen. Een rode wijn terugkoelen naar 16-18 graden (de oude kamertemperatuur) kan daarom zeker geen kwaad om toch tijdens de zomer heerlijk te kunnen genieten van een glas rood. Een half uur in de koelkast is vaak al voldoende om de rode wijn op de juiste temperatuur te krijgen.

Maar hoe zit het dan met echte rode zomerwijnen?

Deze zijn er ook en kunnen nog koeler (12-14 graden) worden gedronken om de wijn perfect tot zijn recht te laten komen. Hierbij moeten we kijken naar de kenmerken van deze wijnen: fruitig, frisse zuren, licht, elegant, niet teveel alcohol en met weinig tot geen tannines. Door het koelen wordt het fruit in de wijn versterkt en zorgen de aanwezige zuren voor frisheid. Tannines worden versterkt als de wijn wordt gekoeld waardoor de wijn hard kan overkomen. Omdat vanuit vatlagering ook tannines worden afgegeven aan de wijn is een wijn met vatlagering daardoor ook minder geschikt voor gekoeld drinken.

Over welke druivenrassen hebben we het dan?

Gekoeld nog lekkerder

Als ik nu bovenstaande vertaal naar druivenrasssen dan voldoen de volgende rassen in algemene zin aan deze kenmerken: gamay, pinot noir, portugieser, dornfelder en zweigelt. Maar er worden van veel meer druivenrassen fruitige wijnen gemaakt die gekoeld het lekkerste zijn (bijvoorbeeld mencia, dolcetto, barbera, garnacha).

Waar komen die wijnen vandaan?

Als ik dit specificeer naar wijngebied/ land dan is gamay uit de Franse Loire en de Beaujolais een goed startpunt. Pinot noir uit Argentinië en Chili bevatten doorgaans veel fruit en minder tannine en lenen zich dan ook goed voor verkoeling. Hierbij is het wel belangrijk om de alcohol in de gaten te houden zodat deze niet gaat overheersen. Duitse spätburgunder (ook pinot noir), portugieser en dornfelder, maar ook de Oostenrijkse zweigelt bevatten weinig tannines en zijn licht van structuur en kunnen prima gekoeld worden. Uit Italië zijn de Bardolino en de Valpolicella uit Veneto perfecte wijnen om koud te serveren. Fruitig, licht en elegant! Bij Spanje zijn de Jovèn wijnen uit bijvoorbeeld Rioja van de tempranillodruif weer geschikt want gemaakt om jong=fruitig te drinken. Zo zie je dat er tegenwoordig uit diverse landen rode wijnen komen die we perfect gekoeld kunnen drinken. Heerlijk om af te wisselen met wit of rosé.

Koel en probeer

Kom je er met deze richtlijnen niet uit dan kan je ook gewoon proberen een wijn gekoeld te drinken. Klopt je gevoel niet dan is er geen man overboord; met een half uur is de wijn weer op een temperatuur van 17-18 graden. Nog steeds koel genoeg om tegenwicht te bieden aan de warme (na)zomerdagen als het kwik ver boven de 20 graden uitkomt. Geniet ervan.

Blijf op de hoogte van meer wijnnieuws: meld je aan voor onze Nieuwsbrief:







  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Provinto

  • Kompas 4
  • 2665 BP, Bleiswijk
  • Nederland

Social