Hans van Stam

De term ‘Herfstwijn’ verklaard

Met het verkleuren van de bladeren aan de bomen komt op een gegeven moment ook altijd de term ‘Herfstwijn’ langs. Waarschijnlijk omdat wijn mijn vak is valt het mij op, maar een aparte term is het wel. Want hebben we dan ook lentewijn, zomerwijn en winterwijn? Of is het een mooie commerciële term die ervoor zorgt dat wijnliefhebbers hun voorraden gaan aanvullen om te hamsteren voor de koude winter? In ieder geval kom ik, als ik op herfstwijn ‘google’, snel uit bij een openhaard met in 98% van de gevallen een glas rode wijn. Is het perceptie of verandert onze wijnconsumptie echt in de herfst?

Genieten bij de openhaard

Welke factoren dragen bij aan Herfstwijn?

Ik zie het als volgt, want er zijn een aantal factoren die ervoor zorgen dat wij als wijnliefhebber andere wijn gaan drinken. Zo wordt het natuurlijk kouder als we richting de herfst gaan. Dit zorgt ervoor dat ons lichaam meer energie nodig heeft om warm te blijven en dit doen wij door ons eetpatroon aan te passen. Lichte, snel verteerbare, gerechten zoals een maaltijdsalade of subtiel visgerecht leveren ons lichaam onvoldoende energie in een koudere periode. Bijna vanzelf beginnen we meer stevige kost te eten.

De natuur helpt een handje

Dit wordt ook beïnvloed door het aanbod in de winkels en dat komt voor een groot deel door wat de natuur ons biedt. Groentes als rode kool, boerenkool, knolselderij, spruiten, winterpeen en bloemkool zijn weer in overvloed aanwezig en de nieuwe aardappeloogst is van het land. Daarnaast biedt de natuur in de herfst een keur aan paddenstoelen waarmee een lekkere stoofpot een heerlijk aards element krijgt toegevoegd. Stevige gerechten als stamppotten en stoofpotten liggen in de herfst, in tegenstelling tot de zomerperiode, niet zwaar meer op de maag maar zorgen voor onze nodige brandstof.

Herfst en stoofpot; een heerlijke combinatie

Wijn-spijs vraagt om meer kracht

Het wildseizoen is ook een factor die bijdraagt aan de term ‘herfstwijn’. Het overgrote deel van de wijndrinkers drinken hun glas wijn bij de maaltijd. Waar een salade vraagt om een fris-fruitig glas witte wijn, combineert een mooi stuk wild beter met een wijn die dezelfde kenmerken heeft: stevig, krachtig, rijk en vol van smaak zoals onze Chianti, Camp de L’Oste of Mida Offida. En dit vinden we niet snel in witte wijn maar eerder in rode wijn. Want de balans tussen gerecht en wijn, oftewel een passende wijn-spijscombinatie, is belangrijk, zodat zowel de wijn als het gerecht tot hun recht komen.

Niet alleen rood mag op tafel

Maar drinken we helemaal geen witte wijn meer dan? Natuurlijk wel, maar witte herfstwijnen zijn ook wat zwaarder. Met meer houtlagering, voller en rijker zoals onze Les Marnes, witte Rioja of Houtgelagerde chenin blanc en deze wijnen drink je niet zo fris gekoeld als zomerse witte wijn, zodat de rijke smaken en geuren beter naar voren komen. De verkoeling die we in de zomer zoeken met een lekker fris koel glas wijn is minder gewenst. Daarbij levert frisse wijn het lichaam ook minder energie als we het suikergehalte in wijn bekijken. Frisse wijnen bevatten minder suiker en alcohol omdat deze wijnen vaak uit koelere gebieden komen. Zwaardere vollere wijnen komen vaak uit warmere gebieden en bevatten meer suiker en alcohol doordat de zon de druiven rijper heeft gemaakt. En dat is brandstof voor ons lichaam waarmee de cirkel weer rond is.

Wat is de conclusie?

Ik kan dan ook alleen maar concluderen dat ons lichaam en de natuur er vanzelf voor zorgen wat wij deze herfst drinken. Puur en alleen omdat wij dat nodig hebben. We kúnnen niet anders. Herfstwijn dus!

Benieuwd geworden wat nog meer typische herfstwijnen zijn? Bekijk ons assortiment en selecteer die wijnen die getypeerd zijn met “Vol en Rijk”, “Stevig en Vol” of “Stevig en Rijk”

Selecteer onze herfstwijnen hier

Wil je op de hoogte blijven van meer wijnadvies en acties: meld je aan voor onze Nieuwsbrief:  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Provinto

  • Kompas 4
  • 2665 BP, Bleiswijk
  • Nederland

Social