Hans van Stam

Bewaarwijn uit een geboortejaar; wat is belangrijk?

“Welke wijn uit het geboortejaar van mijn zoon kan ik echt 20 jaar bewaren?” Deze vraag kreeg ik recent van één van mijn klanten die op zoek was naar een rode wijn uit het jaar 2007. Een vraag die, met het verschuiven van de wettelijke leeftijdsgrens waarop alcohol gedronken mag worden, alleen nog maar belangrijker wordt. In deze blog beschrijf ik welke elementen in wijn belangrijk zijn voor bewaarwijnen en geef ik wijnadvies in algemene en specifieke zin.

Welke blijft 20 jaar goed?

Maar wat maakt wijn tot een bewaarwijn?

Voordat ik aangeef welke wijnen daarvoor geschikt zijn, is het belangrijk om te weten dat het overgrote deel van de wijnproductie wordt gemaakt om direct te drinken en slechts zo’n 5% om te bewaren. 5% van de wijnen heeft in principe dus bewaarpotentieel. Maar een nog kleiner deel is geschikt om ouder dan 20 jaar te worden. Of dit al dan niet een keuze is van de wijnboer is even een vraag die ik hier in het midden laat. Belangrijker is het te weten welke elementen noodzakelijk zijn voor een bewaarwijn. Kennis van de wijnmaker is onmisbaar voor wat betreft de randvoorwaarden zoals gebruik van druivenras, juiste plukmoment, selectie druiven na oogst, mate van persing, vinificatiemethode, inweking, vatlagering etc.. Als je inzoomt op de wijn dan gaat het over de volgende bestanddelen die een wijn tot een bewaarwijn maken: tannines, concentratie, zuren, suiker en/of alcohol. Deze bestanddelen zal ik kort bespreken.

Tannine als basis

Vatlagering geeft ook tannines

Tannines (het looizuur uit de schillen, pitten en steeltjes) geven de wijn in jonge jaren een hardheid en stugheid die zich uit in een drogend, samentrekkend mondgevoel en afhankelijk van de aanwezigheid hiervan, niet direct prettig gevonden worden. De druivenrassen Nebbiolo, Cabernet Sauvignon, Sangiovese en Tannat bijvoorbeeld bevatten van nature veel tannine. Door vatlagering verkrijgt wijn, naast extra smaak en diepgang, óók extra tannines omdat in hout van nature tannines zitten. Het bewaarpotentieel neemt hierdoor nog extra toe bij rode maar ook bij witte wijn (bijv. witte Bourgogne). De indruk die tannine geeft, kan ondervangen worden door de wijn te combineren met een stevig gerecht dat de tannines neutraliseert en daarmee beter in balans brengt in ons mondgevoel. Maar sommige wijnen worden juist gemaakt om te bewaren en niet direct na aanschaf te consumeren. Veroudering verbetert hier de wijn; tannines rijpen langzaam op fles, worden milder en komen meer in balans met de overige bestanddelen van de wijn. Geduld is hierbij een vereiste.

Zonder de beste druiven lukt het niet

Concentratie krijg je als de wijnboer werkt aan het verkrijgen van een kleine opbrengst/oogst van zijn wijngaard. Dit doet hij door het aantal druivenstokken in de wijngaard te optimaliseren zodat er per druivenstok een minimale hoeveelheid voeding in de bodem aanwezig is. Verder door streng te snoeien naar het gewenste aantal druiventrossen per wijnstok. Handmatige selectie na de pluk van alleen de meest rijpe druiven zorgt ook voor meer concentratie in de wijn. In koudere wijngebieden is een goed wijnjaar met een grote mate van rijpheid van de druiven erg belangrijk. In warmere wijngebieden is de locatie (hoogte wijngaard, positie t.o.v. de zon, lokale weersinvloeden) van de wijngaard en de kennis van de wijnboer dan doorslaggevend. Want het juiste plukmoment is bepalend voor de gewenste rijpheid van de druiven waarbij er naast fruit ook voldoende frisheid (lees zuren) in de druiven aanwezig moet zijn.

Vertragen van bederf door zuren

Zuren zorgen voor frisheid in de wijn maar ook voor een langere levensduur want zuren beschermen de wijn tegen bederf doordat ze de groei van schadelijke micro-organismen in wijn tegengaan. Zuren zijn onmisbaar in wijn en integreren met de overige bestanddelen (fruit, tannines, alcohol) en zorgen voor een juiste balans en frisheid. Wijnen van de pinot noir uit koudere gebieden bevatten doorgaans meer zuren waardoor Bourgognewijnen of pinot noirs uit zuidelijk Nieuw-Zeeland langer bewaard kunnen worden. Aan de witte wijn-kant zijn de riesling en chenin blanc duidelijke voorbeelden van rassen met veel zuren en daarmee mogelijk bewaarpotentieel.

En voor de liefhebbers

Crème de la crème Sauternes Chateau D’Yquem

Suikers in druiven zorgen aan de ene kant voor alcohol (want suikers worden omgezet in alcohol), aan de andere kant conserveren restsuikers (met wat toegevoegde sulfiet hier en daar) de wijn. Een hoeveelheid restsuiker in wijn biedt mogelijkheid tot bewaren als deze in balans is met concentratie, tannines en zuren of als een zoete (dessert)wijn het doel is. In edelzoete zeer geconcentreerde wijnen is voldoende restsuiker aanwezig om wijnen héél erg oud te laten worden. Afhankelijk van de gewenste frisheid is de combinatie met zuren dan weer een goede. Een riesling of chenin blanc met restsuiker bijvoorbeeld geeft hele mooie resultaten in de combinatie fris/zoet. Maar niet te verslaan zijn de edelzoete wijnen zoals Sauternes, Monbazillac en Tokaij Aszú.

Alcohol is alleen in combinatie met concentratie en/of suiker/fruit een goed bewaarelement. Te veel alcohol moet in balans zijn met concentratie in de wijn of met restsuiker (bij bijvoorbeeld Vin Doux Naturel zoals Muscat de Rivesaltes) anders geeft alcohol een branderig overheersend gevoel in de mond.

—Mijn blog gaat hieronder verder—
Maar wil je zeker op de hoogte blijven van meer wijnadvies en acties: meld je dan even aan voor onze Nieuwsbrief:







  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wijnadvies in algemene zin

Nu ik alle elementen kort heb benoemd kom ik tot mijn wijnadvies voor de aanschaf van bewaarwijnen die minimaal 20 jaar bewaard kunnen worden en specifiek vanuit mijn wijnadvies voor wijn uit 2007. Hierbij is de prijs een graadmeter want alles onder de 15,- en eerder nog onder de 30,- is met uitzondering géén bewaarwijn die 20 jaar meegaat. Verder zijn het wijnjaar en producent doorslaggevend in het maken van een uiteindelijke keuze. Onderzoek op het internet of een goed wijnadvies van een specialist zoals Provinto kan hierbij zeker helpen.

Rode bewaarwijn

Om mee te starten en voor velen een bekende: de Bordeaux met een brede (in prijstechnisch oogpunt) selectie aan bewaarwijnen. Afhankelijk van het jaar en niveau van de producent, maar een grand cru classé is een goede indicatie. Zeker uit een goed bewaarjaar. Helaas bracht 2007 meer elegante lichtere wijnen voort, waardoor een bewaarpotentieel van 20 jaar minder aanwezig is en dus niet geschikt voor het wijnadvies aan mijn klant. 2000, 2005, 2009 en 2015 zijn de topjaren deze eeuw en geschikter voor opslag van rond de 20 jaar.

Bordeaux kan ook goed ouderen

Vlakbij gelegen in het achterland van Bordeaux bieden gebieden als Bergerac en Pécharmant mogelijkheden voor bewaren van wijnen die van dezelfde druivenrassen als de Bordeaux gemaakt worden. Madiran is een perfect gebied om bewaarwijnen vandaan te halen. Gemaakt van de al genoemde tannat, creëert deze druif wijnen die pas na zo’n 10 jaar drinkbaar beginnen te worden. Bijkomend voordeel is dat deze wijnen onbekender zijn en daarmee veel beter betaalbaar.
Aan de Italiaanse kant leveren wijn van de nebbiolo zoals Barolo en Barbaresco en van de sangiovese de Brunello in goede jaren mooie bewaarwijnen. 2007 was een goed jaar in Italië en zeker in de wat meer zuidelijk gelegen delen als Toscane. Voor Barolo was het net iets te warm.
Ook de Bagadruif uit het Portugese wijngebied Bairrada verraste mij recent met een enorm bewaarpotentieel. Deze wijnen zijn in Nederland echter nog niet veel te vinden.

Dé klassieke witte bewaarwijn van Franrijk

Witte bewaarwijn

Aan de witte kant is Château-Chalon uit de Jura, gemaakt van de savagnin druif, een mooie optie die bekendstaat om het zeer oud kunnen worden. Maar wellicht is dit een wat excentrieke keuze want je moet wel houden van de oxidatieve stijl die deze wijnen kenmerkt. Een Chablis grand cru is ook zeker een mogelijkheid.

Zoet is een topper om te bewaren

Houd je van zoet dan is een edelzoete wijn zeker een mooie optie voor opleg van minimaal 20 jaar. Koop een rijke Sauternes, Monbazillac, Tokaji Aszu of een mooie Duitse Beerenauslese of Trockenbeerenauslese. Vloeibaar snoepgoed voor volwassenen noem ik het ook wel.

En port kan bijna oneindig ouderen

Ook een Vintage Port bewaar je zonder probleem 20 jaar en kan daarna zelfs nog veel langer worden bewaard. 2007 was een erg goed Vintagejaar.

50 jaar oud is heel gewoon bij Vintage Port

Wat kost dat nou?

Zoals genoemd is de prijs een belangrijke graadmeter. Hierbij kan je er van uit gaan dat een goede bewaarwijn van een goed huis niet begint bij 15,- maar eerder start bij zo’n €30-40. Een flinke investering voor velen maar als je het omrekent naar de 20 jaar dat deze wijn uiteindelijk in je bezit is, dan is dat slechts €2,- per jaar😉. Laat je goed voorlichten over de keuze en vraag bij het wijnadvies om meerdere opties/ prijsniveaus. En nog een kostbare tip: als je meer dan 1 fles koopt, dan kan je gedurende de 20 jaar af en toe een fles opentrekken om na te gaan of de wijn nog goed is en bepalen of de 20 jaar gehaald gaat worden. Dan ervaar je meteen wat er gebeurt met de wijn en heb je een paar mooie genietmomenten in het vooruitzicht.

Wijnadvies aan mijn klant

2007 was een topjaar voor Barbaresco

Voor mijn klant selecteerde ik uiteindelijk de Paitin Barbaresco Riserva Vecchie Vigne 2007, gemaakt van 100% nebbiolo van meer dan 60 jaar oude wijnstokken en de Taylor’s Vintage port 2007.

Niet alleen het bezit van deze flessen in je wijnvoorraad geeft plezier. Het vooruitzicht van het aan je kind geven van een fles wijn die in zijn/haar geboortejaar is ontstaan, met zorg en liefde is gemaakt en door jou bewaard, brengt vele jaren voorpret. Laat staan het geluk als het moment daar is en de wijn uiteindelijk opengaat en openbaart wat er in 20 jaar is gevormd: puur genot.

Wil je op de hoogte blijven van meer wijnadvies en acties: meld je aan voor onze Nieuwsbrief of bel ons 06 194 316 81 voor direct wijnadvies :







  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Provinto

  • Kompas 4
  • 2665 BP, Bleiswijk
  • Nederland

Social