Hans van Stam

Het geheim van het wijnproeven: de 6-seconden regel

Veel wijnproevers zijn tijdens proeverijen gebrand op het benoemen van geuren en smaken die ze tegenkomen in hun glas. Fantastisch als je dat kunt natuurlijk, maar niet voor iedereen direct weggelegd. Dat je ook op een andere wijze een wijn kunt doorgronden leg ik je in deze blog uit.

Wat is de 6-seconden regel?

In de basis is wijnproeven niet ingewikkeld als een paar vaste stappen wordt gevolgd. Kort samengevat komt dit neer op kijken, ruiken, smaak proeven en afdronk volgen. Hiermee wordt al een goede stap gezet naar een volledige zintuigelijke waarneming. Een extra aanvulling op dit uitgangspunt, de 6-seconden regel, kreeg ik mee tijdens mijn opleiding tot vinoloog aan de wijnacademie in Maarn. Onze docent hamerde erop dat de te proeven wijn zich zeker 6 seconden in je mond moest bevinden. Dit om een goede en volledige analyse te kunnen doen.

Wijn openbaart zich in je mond

In 6 seconden leren wijnproeven

Alhoewel 6 seconden in het begin lang lijken, zorgt het er na wat training voor, dat een wijn zich kan aanpassen in je mond. Zich volledig smaak-technisch aan je kan tonen. Eén van de variabelen is namelijk de temperatuur. Deze verschilt altijd van de mondtemperatuur en daarmee zal de wijn zich door verwarming beter openbaren. Te erge koude wordt afgebroken en geeft daarmee de wijn weer zoals deze het beste kan worden ervaren.

Met bepalende basiskenmerken als zoet, alcohol en eventuele bitters. Tannines en aanwezige zuren tonen zich en geven aan welke lengte en verouderingspotentieel de wijn mogelijk heeft. Te veel van het één of van het ander kan aangeven dat een wijn niet in balans is of nog langer nodig heeft om tot zijn recht te komen. Wellicht heeft de wijnmaker steken laten vallen of is er geen sprake van een goed product.

Wijn van het begin tot eind ontleden

Zo komt een wijn het best tot zijn recht als je begint bij het begin en pas eindigt als alle elementen de revue zijn gepasseerd: hoe is de eerste aanzet van de wijn? Voelt het sappig, krachtig, vol, romig, rijk, geconcentreerd? Is de structuur van de wijn licht, zacht, stevig of iets er tussenin? Proef je fruit, kruiden, zuren, tannine? Proef je continu hetzelfde of verandert de smaak in je mond en is er daarmee een gelaagdheid aanwezig. Als je nog een niveau dieper kunt en wilt gaan: wat proef je? Kan je benoemen wat je proeft en openbaart zich dan misschien een hele proefwijzer aan smaken. En tot slot; wat blijft er over als je de wijn eenmaal doorslikt of uitspuugt; is de smaak snel verdwenen of heb je een uur later nog steeds de verschillende smaken in je mond (want dat kan echt!).

Oefening baart kunst

Het benoemen van smaken die je proeft is niet het belangrijkste, wellicht wel het leukste en meest interessante voor velen. Maar het doorgronden van de opbouw oftewel structuur is veel belangrijker. Het zegt meer over de wijn en daarmee of je een wijn wel of niet lekker zal vinden. En daar gaat het natuurlijk uiteindelijk om. Dat dit in het begin lastig is zal ik niet ontkennen, maar oefening baart kunst. Bezoek onze wijnworkshops of schaf een aantal verschillende wijnen aan met je persoonlijke wijnprofiel of in onze webshop en proef deze goed door of nog beter proef ze naast elkaar. Start met de basis van het proeven en breidt dit rustig uit. Maar bovenal, geniet ervan en niet vergeten: pas na 6 seconden doorslikken (of uitspugen natuurlijk).

Wil je hierbij begeleiding van onze vinoloog? Dat kan als je deelneemt aan de nieuwe serie wijnworkshops die in het voorjaar 2019 in Voorburg start? Ga naar onze webshop en schrijf je in.

Wil je op de hoogte blijven van meer wijnadvies en acties: meld je aan voor onze Nieuwsbrief:







  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Provinto

  • Kompas 4
  • 2665 BP, Bleiswijk
  • Nederland

Social